Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της ψυχολογίας ακούγεται πολύ ο όρος “ψυχική ανθεκτικότητα”. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες προκειμένου τόσο να βρεθούν οι παράγοντες που καθορίζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών όσο και να διατυπωθούν μέθοδοι ανάπτυξής της.

Η ψυχική ανθεκτικότητα βοηθά ένα παιδί- έναν άνθρωπο να προσαρμοστεί θετικά στην καθημερινότητα της ζωής του παρά τις σημαντικές δυσχέρειες ή τραυματικές εμπειρίες που βιώνει ή έχει βιώσει.

Τα παιδιά προκειμένου να αναπτύξουν αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό να αισθάνονται όχι έχουν ανθρώπους γύρω τους που νοιάζονται γι’ αυτούς και στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν αν χρειαστούν βοήθεια. Επομένως, ένα ζεστό και μη επικριτικό περιβάλλον δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μεγαλώσει ένα παιδί που θα μπορεί να προσαρμόζεται στην καθημερινότητα.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων. Όταν το παιδί βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους που εκφράζουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους και σέβονται την έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού η ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων αναπτύσσεται καλύτερα. Παράλληλα, είναι σημαντικό οι γονείς να μαθαίνουν στο παιδί, κυρίως μέσα από το δικό τους παράδειγμα, πως να εκφράζουν λειτουργικά τα συναισθήματά τους και να βρίσκουν τρόπους να ηρεμούν.

Άλλο σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη του χαρακτηριστικού αυτού είναι να μάθουμε στα παιδιά μας τις δεξιότητες εκείνες που συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, στη θέσπιση στόχων και στο σχεδιασμό για την επίτευξή τους. Η υπομονή και η επιμονή παρόλες τις δυσκολίες είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη των ανωτέρων χαρακτηριστικών.

Τέλος, η θετική και αισιόδοξη στάση βοηθά σημαντικά στην ικανότητα προσαρμογής του ατόμου σε αντίξοες ή δύσκολες συνθήκες.

Χρειάζεται να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν γονεϊκές πρακτικές και στρατηγικές που να ταιριάζουν σε όλες τις οικογένειες. Η δική μας στάση και συμπεριφορά διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Τα παιδιά μας μιμούνται και επαναλαμβάνουν το δικό μας τρόπο αντίδρασης.