Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα, όσο και στις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες του ατόμου. Ο έφηβος δεν είναι πια παιδί, αλλά ούτε και ενήλικας. Οι αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεται και αντιδρά συχνά προκαλούν σύγχυση και άγχος τόσο στον έφηβο όσο και στους γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως να τον διαχειριστούν όπως προηγουμένως. Την περίοδο της εφηβείας, συχνά ο έφηβος προσπαθώντας να ανακαλύψει τον εαυτό του και την ταυτότητά του στρέφεται προς τους συνομηλίκους και απομακρύνεται από τους γονείς. Η απομάκρυνση αυτή συχνά μπορεί να συνοδεύεται από αντιδράσεις και τσακωμούς μέσα στην οικογένεια. Αν και συνήθως αναφερόμαστε σε μια περίοδο κρίσης για τον έφηβο, η κρίση αυτή αφορά συνήθως ολόκληρη την οικογένεια.

Οι έφηβοι συχνά αναζητούν βοήθεια ειδικού και από μόνοι τους καθώς οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, στη σκέψη και στις σχέσεις με τους συνομηλίκους αλλά και τους γονείς  προκαλούν άγχος, απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις και αισθήματα μοναξιάς. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με θέματα ταυτότητας για το ποιοι είναι και τι θέλουν από τη ζωή. Η ψυχοθεραπεία με τους εφήβους έχει άλλοτε τη μορφή ψυχοθεραπείας ενηλίκων και άλλοτε τη μορφή ψυχοθεραπείας παιδιών. Έτσι, άλλοτε το μέσο της ψυχοθεραπείας είναι το παιχνίδι και άλλοτε η λεκτική έκφραση προβληματισμών και σκέψεων.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας τόσο για παιδιά όσο και για εφήβους. Οι περισσότερες εξελικτικές θεωρίες αναγνωρίζουν τη σημασία των σχέσεων με τους συνομηλίκους. Θεωρούν τις σχέσεις, τη φιλία και το παιχνίδι ως απαραίτητους παράγοντες για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η ομάδα συνομηλίκων αποτελεί ένα ισχυρό σύστημα επιρροής της διανοητικής, συναισθηματική και κοινωνικής εξέλιξης του εφήβου. Έτσι, η ομαδική ψυχοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στους εφήβους να αλληλεπιδράσουν και να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο.

“.”
Η εφηβεια αποτελει μια περιοδο κρισησ οχι μονο για το ατομο που τη διανυει, αλλα και για ολοκληρη την οικογενεια