Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση ή σε ζευγάρια που χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου ειδικού προκειμένου να αποφασίσουν για τη μελλοντική τους πορεία. Η θεραπεία ζεύγους βοηθά το ζευγάρι να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες του κάθε μέλους ξεχωριστά αλλά και τον τρόπο που σχετίζονται και επικοινωνούν. Όταν η αιτία του προβλήματος αφορά τη φύση της σχέσης τους, συνήθως κάθε σύντροφος αντιλαμβάνεται τον άλλο ως πηγή του προβλήματος. Ο θεραπευτής επιδιώκει να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα αίτια των προβλημάτων και των συγκρούσεων υπό άλλη οπτική. Προσπαθεί να διευρύνει την παγιωμένη αντίληψη που έχουν σχηματίσει και να καταφέρει να αναγνωρίσει το πρόβλημα ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους σχέσης και αλληλεπίδρασης. Η διαφορετική οπτική των καταστάσεων από τη μεριά του συμβούλου βοηθά το ζευγάρι να βρει λύσεις και διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς ώστε να απαλλαγεί από τις δυσκολίες.

Τα ζευγάρια ξεκινούν θεραπεία με στόχο την ανακούφιση από αυτό που έχουν αναγνωρίσει ως παρουσιαζόμενο πρόβλημα. Ο οικογενειακός θεραπευτής αποδέχεται αυτόν τον στόχο και θεωρεί τη θεραπεία επιτυχή, μόνο όταν τα μέλη του ζευγαριού είναι ικανοποιημένα από το γεγονός ότι το πρόβλημά τους επιλύθηκε. Απώτερος, βέβαια, στόχος της θεραπείας ζεύγους είναι η καθοδήγηση ώστε να αρχίσει το ζευγάρι να ευημερεί και να απολαμβάνει περισσότερο τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

“…για να αποφασισουν να κλονισουν τη σταθεροτητα και να δοκιμασουν να αναδιοργανωθουν, χρειαζονται γερη εξωτερικη υποστηριξη.”
Augustus Napier